Naljakas on see, et gefilte fish ei saanud alguse juudi toidust. Esimene mainimine "gefuelten hechden" (täidisega haug) pärineb 700-aastasest mittejuutide päritolu saksa kokaraamatust. Selles pošeeritud ja püreestatud kala maitsestati ürtide ja seemnetega, topiti tagasi kalanahasse, millest see tuli, ja röstiti. See oli katoliiklaste seas populaarne roog paastuajal, mil liha söömine oli keelatud.

Keskajaks oli see katoliku roog rännanud juudi kööki nimetuse gefilte (täidisega) all. Rabid pidasid kala täiuslikuks toiduks hingamispäeva või pühade eine alustamiseks, kuna kala sümboliseerib
Messia tulekut ja viljakust. Lisaks oli Saksamaal ja Ida-Euroopas elavatel juudi kogukondadel hõlbus saada värsket magusat kala, mis roogi valmistamiseks peenestatakse. Neid ümbritsesid hästi varustatud jõed, ojad ja järved.

Gefilte fishi täitsid isegi mõned usulised käsud. Hingamispäeval ja enamikul pühadel on tule
süütamine ja toiduvalmistamise alustamine keelatud. Gefilte kala saab õnneks valmistada enne
hingamispäeva, jahutada ja süüa külmana. Samuti on ette nähtud hingamispäeval lihast luude korjamise keeld, nagu võiks teha kala süües. Gefilte fishiga saad kala ilma luudeta.

Gefilte fish negatiivne külg on see, et selle ettevalmistamine võtab palju aega. Selle valu korvab aga majanduslik kasu: paljude toitmiseks on vaja suhteliselt väikest kogust kala. Enne purustatud kala küpsetamist segatakse see maitseainete, muna ja kas leiva- või matsajahuga, et see siduda. Vaestes peredes võib perekokk küsida kalamüüjalt ainult kala pead, nahka ja luid. Nahk oleks täidetud leiva ja muude täiteainetega, luud ja pea maitsestaksid puljongit.

Arvestades, kui aeganõudev oli kala hakkimine ja seejärel naha sisse tagasi toppimine, tekkis lõpuks uut tüüpi täidisega kala – selline, mida polnud üldse täidetud. Nimi jäi; meetod muutus. Kala vormiti pätsideks ja pošeeriti maitsestatud kalaleemes.

Aja jooksul muutus gefilte fish shtetli ning hingamis- ja pühadetoidu sünonüümiks. Saksa juudid tegid selle haugist. Poola juudid kasutasid karpkala ja/või siiga. Briti juudid kasutasid mereveekalu nagu tursk või kilttursk. Lõuna-Poola ja Põhja-Ukraina juudid serveerisid magustatud kala, sest suhkrupeeti oli seal palju. Leedu gefilte fish oli pipraga maitsestatud. Venemaa ja Valgevene juudid lisasid peeti.

Kui Ida-Euroopa juudid lahkusid oma stetlitest, tõid nad oma köögi kaasa. Paljud meist on kuulnud
lugusid värsketest karpkaladest, kes ujuvad Manhattani Lower East Side'i vannis. Need osteti kalamüüjalt nädala alguses ja jäeti enne koduohvrit vanni hulpima. Neljapäevasest värskest karpkalast sai reede õhtu esimene roog. Ja see kuulutas ka paasapühade sederi algust.  

Aja jooksul kaotas gefilte fish oma atraktiivsust. Kas sa tõesti tahtsid, et karpkala oma vannis ootaks oma lõppu? Kas sa tõesti tahtsid, et teie kodu lõhnaks halva kalalõhna järele? Mõne jaoks oli selle
valmistamine vana kooli köögi võidukäik. Teised läksid hea meelega edasi.

Vahetult enne Teist maailmasõda hakkas kalapoe omaniku poeg Sidney Leibner müüma valmis
gefilte kala nimetuse Mother’s Fish Products all – algul konserveerituna ja hiljem klaaspurkides. Ema omaga liitusid Manischewitz, proua Adler, Rokeach ja teised. Vana maailm kohtus uuega masstoodanguna valmistatud gefilte kala purkides.

Purki villitud kraam oli lihtsalt maitsev, kuid 1970. aastate lõpus pakuti tarbijatele võimalust valmistada ise värsket gefilte kala ilma segaduse, sodi ja lõhnata: olukorra päästmiseks hakati tootma
külmutatud pätsidena valmis gefilte fishi. Piisab, kui keeta vett porgandi, sibula ja selleriga ning
seejärel külmunud päts sisse pista.